Oprichting van een Centraal Register van Bestuursverboden (JustBan)

Zowel de straf- als de insolventierechters hebben de bevoegdheid om een bestuursverbod op te leggen (om op te treden als zaakvoerder, bestuurder, commissaris, dagelijks bestuurder, of als lid van een directiecomité, raad van bestuur of raad van toezicht, vereffenaar van een rechtspersoon of vertegenwoordiger binnen een vennootschap of vereniging). Deze mogelijkheid bestaat voor bestuurders die:

  • een of meerdere ernstige inbreuken plegen op de lijst opgesomd in de artikelen 1, 1bis, 2 en 3quater van het Koninklijk Besluit nr. 22 van 24 oktober 1934, met inbegrip van misdrijven die verband houden met de insolventie van een onderneming (bv. misdrijven gepleegd met als doel het faillissement uit te stellen), valsheid in geschrifte, diefstal, afpersing, verduistering of misbruik van vertrouwen, oplichting, enz.
  • een ernstig en zwaar misdrijf hebben gepleegd dat heeft bijgedragen aan het faillissement van de onderneming dat ze bestuurden.

In het verleden leidde het gebrek aan opvolging van de veroordelingen er helaas toe dat veel mensen het verbod dat hen werd opgelegd straffeloos aan hun laars konden lappen.

Om hieraan te verhelpen creëert de nieuwe wet van 4 mei 2023 (in werking sinds op 1 juni 2023) een Centraal Register van Bestuursverboden.

Dit is een geautomatiseerde online databank waarin gegevens met betrekking tot de beslissingen die zijn genomen over personen aan wie een bestuursverbod is opgelegd geregistreerd, opgeslagen en actueel worden gehouden.

De doelstelling van het Centraal Register van Bestuursverboden bestaat erin de daarin geregistreerde gegevens ter beschikking te stellen opdat overheidsdiensten en derden zouden kunnen nagaan of aan de bestuurders, zaakvoerders, commissarissen, dagelijks bestuurders, leden van een directiecomité, directieraad of raad van toezicht of vereffenaars van een rechtspersoon, de vertegenwoordigers voor de werkzaamheden van een bijkantoor of de kandidaten voor de benoeming tot dergelijke functies geen verbod om dergelijke functies uit te voeren is opgelegd.

Het zal verplicht zijn om het Centraal Register van Bestuursverboden te raadplegen bij de oprichting van een onderneming of bij de benoeming van de leden van de directieraad. De vennootschappen en verenigingen zullen een bijkomende verklaring moeten opstellen waarmee ze bevestigen dat lastens de te benoemen personen geen bestuursverbod werd opgelegd door een Belgische of Europese rechtbank.

Voor meer informatie over dit onderwerp, aarzel niet om contact op te nemen met mr. Frédéric PAQUE.