Verbod op verduistering en vernietiging van in beslag genomen goederen

Elke schuldeiser die een titel heeft ten aanzien van de schuldenaar kan beslag leggen op de goederen van de schuldenaar.

De inbeslagneming van roerende goederen maakt het mogelijk om de roerende goederen die toebehoren aan de schuldenaar (ongeacht of het gaat om een natuurlijke persoon of een rechtspersoon) openbaar te verkopen met het oog op de terugbetaling van de schuldeisers. Inbeslagneming geeft de beslagleggende schuldeiser echter geen voorkeursrecht op de verkoopprijs van de in beslag genomen goederen.

De deurwaarder kan beslag leggen op alle roerende goederen (met uitzondering van bepaalde “beschermde” goederen opgesomd in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek), en in elke fase van de procedure kan de schuldenaar betalingsvoorstellen doen aan de deurwaarder of aan zijn schuldeiser.

Als er geen oplossing wordt gevonden, stelt de deurwaarder een datum vast voor de verkoop en begeeft hij zich vervolgens naar het adres van de schuldenaar (woning, maatschappelijke zetel of exploitatiezetel) om de in beslag genomen goederen op te halen.

Indien de dag van verkoop uiteindelijk wordt geannuleerd of uitgesteld na een betalingsvoorstel van de schuldenaar, blijven de goederen in beslag genomen. De schuldenaar mag er niet over beschikken zonder de toestemming van de beslagleggende schuldeiser. Op deze manier kan de schuldenaar de zekerheid die het beslag voorziet voor de inning van zijn schuld niet wegnemen, ondanks het betalingsplan dat werd nageleefd, op straffe van een sanctie.

L’article 507, alinéa 1ER, du Code pénal belge protège en effet le créancier Artikel 507, lid 1, van het Strafwetboek beschermt de schuldeiser tegen de vernietiging of verduistering van in beslag genomen roerende goederen, maar ook tegen de vernietiging of verduistering van delen van een in beslag genomen gebouw, voor zover deze delen kunnen worden losgemaakt of verwijderd. In dit opzicht is de rechtspraak van mening dat de vernietiging van een inbeslagneming als gevolg van een procedurefout geen invloed heeft op het bestaan van het misdrijf uit artikel 507 van het Strafwetboek.

Voor meer informatie over beslag kunt u contact opnemen met Virginie SCHOONHEYT.