Bestrijding van discriminatie: nieuwe criteria

De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen verbiedt elke discriminatie op grond van het criterium “geslacht”.

In 2020 is de bescherming uitgebreid tot zwangerschap, bevalling, borstvoeding, moederschap, adoptie, medisch begeleide voortplanting, genderidentiteit of -expressie, geslachtskenmerken, geslachtsverandering, vaderschap en co-ouderschap.      

In 2023 wordt deze lijst opnieuw aangevuld naar aanleiding van de omzetting van de EU-richtlijn 2019/1158 :

  • de woorden “van het geslacht” worden vervangen door de woorden “van een beschermd criterium” ;

  • er wordt een nieuw beschermd criterium ingevoerd, namelijk “gezinsverantwoordelijkheden”.

Met de invoering van dit criterium wil de wetgever mensen met gezinsverantwoordelijkheden beschermen en hen in staat stellen hun functie uit te oefenen zonder te worden gediscrimineerd. Zo wordt een werknemer bijvoorbeeld voortaan beschermd zodra hij zijn werkgever in kennis stelt van zijn voornemen om in de toekomst ouderschaps- of adoptieverlof op te nemen, of bijvoorbeeld wanneer hij verzoekt om flexibeler werk in de zin van CAO nr. 162.

De bepalingen zijn strafrechtelijk gesanctioneerd. Indien een werkgever schuldig wordt bevonden aan discriminatie, is hij bovendien schadevergoeding verschuldigd aan de werknemer. Het slachtoffer kan in dit kader opteren voor een forfaitaire schadeloosstelling ter hoogte van zes maanden loon.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met meester Carl VANDER ESPT.

Met vriendelijke groeten.

Team Cairn Legal